A Catalunya el cost de l'euro per recepta fa augmentar el diferencial de preus respecte de l'Estat

13.09.2012 12:28

CCOO de Catalunya denuncia que l'increment de l'IPC agreuja la situació de la majoria de la població i posa al límit de la pobresa a les persones amb rendes més baixes


Foto L'Índex de Preus de Consum (IPC) del mes d’agost a nivell de l'Estat s'incrementa 5 dècimes fins el 2’7% de taxa interanual, degut novament al preu dels carburants motivat per la dependència de l’economia del preu del petroli i dels marges que apliquen les empreses al preus finals.

La inflació subjacent, és a dir, l'estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, es manté en un 1,4%. Aquest indicador reflecteix el preu dels aliments i dels serveis bàsics i per tant l'augment perjudica especialment a les persones que tenen sous, pensions i rendes baixes.

A Catalunya, l'indicador de l'IPC s'incrementa també en 5 dècimes fins el 3,1%. Aquest diferencial amb la inflació estatal es degut sobre tot a l’aplicació de l’euro per recepta, perjudica especialment a les persones amb menys recursos i afecta negativament la competitivitat de les empreses.

La inflació de la zona euro s’incrementa fins el 2,7%, igualant-se amb l’'IPC espanyol, fet que no és negatiu per a les empreses exportadores.

El manteniment de la inflació en un context de recessió econòmica perjudica especialment a les persones que tenen més dificultats econòmiques (aturats, pensionistes i treballadors amb salaris baixos). En aquest sentit, la pujada de l'IVA i l'increment de tarifes de serveis bàsics i el preu dels medicaments posen al límit la situació de moltes persones, empobreixen una part de la població i són inútils per incrementar la competitivitat del país.

En aquest escenari, CCOO de Catalunya:

Denuncia les mesures del Govern del PP de repagament dels medicaments, d'augmentar l'IVA i de retallar prestacions perquè comporten més pobresa i desigualtat i ens allunyen de la recuperació de l'economia.
Rebutja la mesura de l'euro per recepta aprovat pel Govern de CiU que fa augmentar els preus a Catalunya respecte dels de l'Estat.
Considera que cal resoldre la dependència energètica per l’efecte negatiu que té sobre els preus i la competitivitat de les empreses.
Reclama al Govern una política de regulació i control de preus, sobretot dels que afecten als serveis bàsics, per garantir que la inflació no afecti en negatiu a la recuperació de l'economia i continuï perjudicant les persones amb menys recursos. 




Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 12 de setembre de 2012

Volver